Hoe werkt erfbelasting?

Hoe werkt erfbelasting? Ik had er ook weinig kennis van, maar voor de toekomst is het handig om te weten hoe je fiscaal voordelig geld kan overdragen aan familie. Hier de basis over erfbelasting en mogelijkheden voor fiscaal efficiënte “estate planning”.

Erfbelasting

In het eerste deel van deze post zal ik kort een overzicht geven van erfbelasting voor 2020. Deze info komt allemaal van de site van de belastingdienst(.nl). Daarna zal ik kort kijken naar mogelijkheden om deze belastingdruk te verlagen voor je erfgenamen.

Hoe werkt erfbelasting?
Hoe werkt erfbelasting?

Hoeveel?!

Erfbelasting is afhankelijk van de volgende twee factoren:

  • Je relatie met je familielid (partner, kind, kleinkind, broer/zus, etc.).
  • De waarde van de erfenis. Hoe hoger het bedrag, hoe meer belasting je zult moeten betalen.

Het overzicht van de percentages voor de verschillende categorieën en erfeniswaarde is als volgt (percentages zijn al jaren het zelfde – waarde wordt jaarlijk gecorrigeerd voor inflatie):

Erfbelasting Tarieven

Vrijstellingen?

Maar voordat je moet gaan betalen zijn er (gelukkig) nog wel wat vrijstellingen waar je gebruik van kunt maken. Hierbij het overzicht van deze vrijstellingen voor verschillende (familie) relaties:

U bent:Bedrag van uw vrijstelling in 2020
Echtgenoot, geregistreerd partner of samenwonend partner€ 661.328
Kind, pleegkind of stiefkind€ 20.946
Kleinkind€ 20.946
Achterkleinkind€ 2.208
Kind met een beperking€ 62.830
(Hiervoor gelden voorwaarden)
Ouder€ 49.603
(Erven u en uw partner allebei? Dan is de vrijstelling voor u samen € 49.603.)
Andere erfgenaam,
bijvoorbeeld een broer of zus
€ 2.208
Hoe werkt erfbelasting? Vrijstellingen 2020

Grafiekje?

Heb even wat in Excel gestopt en daar komen de volgende grafiekjes uit voor wat erfbelasting, inclusief vrijstellingen en verschillende percentages. Ik ben even uit gegaan van de 6 type relaties zoals hierboven beschreven. De eerste grafiek geeft wat meer details weer tot een erfenis van €200.000. De volgende grafiek gaat wat verder door voor de meer vermogende medemens.

Hoe werkt erfbelasting? 
Erfbelasting tot €200.000
Hoe werkt erfbelasting?
Erfbelasting tot €200.000
Hoe werkt erfbelasting?
Erfbelasting tot €2.500.000
Hoe werkt erfbelasting?
Erfbelasting tot €2.500.000

Niet betalen?

Soms hoef je ook geen erfbelasting te betalen, bijvoorbeeld in de gevallen dat:

  • je een eenmalige uitkering ontvangt van een werkgever (én die niet hoger is dan 3 keer het laatste maandloon) van de persoon die overlijdt.
  • je een nabestaandenpensioen ontvangt van je partner. Echter, deze moet je wel van je vrijstelling afhalen. Deze kan echter niet lager zakken dan €170.846 (2020).
  • de erfenis uit het buiteland komt (van een niet-Nederlander, of Nederlander die al 10 jaar uit Nederland vertrokken is).
  • je geld schenkt aan goede doelen (mists ze een “algemeen nut beogende instelling” (ANBI) of “sociaal belang behartigende instelling” (SBBI) zijn).

Ook als je een onderneming erft, kan er soms geen (of minder) erfbelasting verschuldigd zijn. Maar dan moet je vaak het bedrijf voortzetten en minimaal 5 jaar doorgaan (of de aandelen behouden).

Mag het ietsje minder zijn?

Er zijn helaas niet veel mogelijkheden, aangezien de Nederlandse belastingdienst goed is in het dichttimmeren van de belastingregeltjes. Maar er zijn dus wel een paar mogelijkheden die je kan benutten

Er zullen vast nog veel meer mogelijkheden zijn, maar hiervoor is het handig om (als vermogend persoon/familie) eens te gaan praten met een belastingadviseur!