Wat is het verschil tussen een indexfonds en een ETF?

Ooit wel eens afgevraagd wat het verschil is tussen indexfondsen en Exchange Trade Funds (ETFs)? Ik ook, daarom ben ik het gaan uitzoeken. Hierbij een korte samenvatting.

Indexfondsen versus Exchange Trade Funds (ETFs)

Zowel indexfondsen als ETFs zijn mogelijkheden om te investeren in financiële markten en sectoren. Beide investeringen zijn ideaal in de zin dat ze (vaak) breed gespreid zijn en dus minder heftig fluctueren in waarden en lagere risico’s hebben.

Deze spreiding kan per sector zijn, of juist de beurs als geheel. Het is daarom belangrijk om te bedenken in welke segmenten van de financiële marken je wilt investeren. Dit kan ook juist de markt als geheel zijn! Als je weet wat je wilt, ga dan zoeken naar een geschikte ETF of juist een indexfonds.

The 5-year plan - Investments?
Wat is het verschil tussen een indexfonds en een ETF?

Index Fondsen

Een indexfonds is gebaseerd op een onderliggende “benchmark”. In het geval van de indexfondsen kan dit bijvoorbeeld een beurs zijn zoals de Nederlandse AEX of de Amerikaanse S&P500. De waarde van de onderliggende index bepaald dus de waarde van je indexfonds. Echter, er zijn ook indexfondsen die op een samengestelde benchmark gebaseerd worden. Kijk dus altijd goed naar waar je financieel product op gebaseerd is!

Exchange Trade Funds (ETFs)

De ETF is feitelijk een geselecteerd pakketje van aandelen, obligaties of “commodities” (goud, zilver, olie, etc.). De waarde van de ETF is gebaseerd op de (gezamenlijke) waarde van de onderliggende financiële producten. Dit kan, net zoals bij indexfondsen, ook een beurs of andere benchmark zijn!

De ETF is vaak handig als je denkt dan een bepaalde sector het goed gaat doen in de komende jaren, maar je wilt bijvoorbeeld geen individuele aandelen/obligaties kopen. Door een ETF te kopen realiseer je dan een blootstelling aan die sector, maar krijg je ook gelijk een bredere spreiding binnen die sector.

Handelen in indexfondsen en ETFs

Een van de belangrijkste verschillen tussen index fondsen en ETF’s is de verhandelbaarheid. Indexfondsen kunnen vaak slechts 1 maal per dag, of zelfs 1 keer per week verhandeld kunnen worden. ETF’s kunnen op elk moment van de dag verhandeld worden.

Het duurt dus langer voordat je bij je geld kan als je indexfondsen hebt. Dit is afhankelijk van de handelsdag voor het uitvoeren van je order. Bij ETF’s heb je vrijwel gelijk beschikking over je geld bij verkoop.

Maar goed, het idee is investeren op de lange termijn. Om daarna evnetueel stukje bij beetje je indexfond en/of ETF verkopen om van te leven. Dan maakt die verhandelbaarheid ook niet zo veel uit. Al is het wel goed om er rekening mee te houden.

Kosten

Het lange termijn rendement voor beide investeringsmogelijkheden is sterk afhankelijk is van de management kosten die in rekening gebracht worden. Wees hier dus altijd alert op en kijk niet alleen naar spreiding en rendement.

Wanneer je naar de kosten kijkt, let dan op de Total Expense Ration (TER), die de totale operationele kosten aangeeft. Betaal hier nooit meer dan 0.5% voor. Ga voor 0.25% of minder waar mogelijk.

ETF’s zijn (gek genoeg) vaak iets goedkoper dan in indexfondsen wat betreft de TER. Echter, voor de handel in ETF’s worden soms hogere kosten gerekend. Let dus ook op de kosten voor transacties van je indexfondsen of ETF’s.

Samenvatting

Wat is het verschil tussen een indexfonds en een ETF? Vooral de verhandelbaarheid is het grootste verschil tussen een indexfonds en een ETF. Waarbij een ETF sneller te verhandelen is.

Een indexfond volgt altijd een benchmark (of wel een index). Een ETF is een samengesteld pakketje aandelen (of ander assets), welk niet per definitie een benchmark volgt (maar het kan wel).

Beide kunnen echter een hele goed manier zijn om financieel onafhankeelijk te worden!