Wat is Private Equity?

Weinig mensen zijn bekend met investeren in Private Equity. Maar het is zeker mogelijk! Wat is Private Equity? Hoe werkt het en kunnen jij en ik daar ook van mee kan profiteren?

Investeren in Private Equity

Wat is private equity? Hoe werkt private equity en hoe kan jij daarvan mee profiteren? Wat zijn de risico’s met investeren in private equity? Zo maar wat vragen die er in mijn hoofd opkomen bij de term “Private Equity”.

Wat is Private Equity?

Private equity (letterlijk vertaald: “privaat vermogen”) zijn investeringen in bedrijven die niet op de beurs genoteerd zijn. Dit soort investeringen worden vaak gedaan door een investeringsfonds. Dit kunnen investeringen zijn in startende bedrijven, maar ook succesvolle bedrijven die nog niet naar de beurs gegaan zijn. In veel gevallen worden (een deel van) de aandelen van zo’n bedrijf gekocht. Het idee is vaak om deze aandelen na een aantal jaar weer met (flinke) winst te verkopen (als alles goed gaat natuurlijk).

The trick to get rich by using other people's money
Wat is Private Equity?

Hoe werkt Private Equity?

Private Equity partijen hebben natuurlijk veel vermogen nodig om bedrijven te kunnen opkopen. Daarom halen deze partijen geld op bij pensioenfondsen, verzekeraars, banken en vermogende families. Veel private equity partijen hebben minimale investeringen van enkele tonnen tot vele miljoenen. Daar komen wij als (startende) particuliere beleggers vaak niet voor in aanmerkingen. En al zou het kunnen, dan is het nog steeds de vraag of het verstandig is vanuit een spreidingsoogpunt!

Voordelen van Private Equity

Er zijn verschillende voordelen van Private Equity. Je kan, zoals aangegeven, blootstelling krijgen aan bedrijven en sectoren waar je normaal gesproken geen toegang tot hebt. Een ander voordeel is dat je via dit soort investeringsfondsen kans hebt op een hoger rendement (hoger dan “de beurs” via een index fonds/ETF). Je kan immers mee profiteren van zakelijke deals die niet voor “de gemiddelde investeerder” beschikbaar zijn.

Verder zijn de fluctuaties in de waarde van de aandelen van een investeringsfondsen vaak minder heftig. Dit komt omdat slechte een beperk deel van de waarde van zo’n investeringsfond bepaald word door het beurssentiment. Dit kan handig zijn voor mensen die een meer stabiele belegging willen.

Nadelen van Private Equity

De nadelen van Private Equity is dat er vrijwel altijd hoge management fees zijn voor de beheersorganisatie. Dit drukt natuurlijk op de winst van het investeringsfonds en indirect de waarde hiervan. Ook is vaak de spreiding binnen een investeringsfonds niet zo heel groot. Je moet je daarom ook nooit beperken tot het kopen van slechts 1 investeringsfonds! Hoe goed het rendement ook geweest mag zijn. Maar dit geldt natuurlijk voor alle soorten beleggingen!

Het is vaak wel zo dat investeringsfondsen meer risico nemen om een hoger rendement te halen. Dit kan dus ook leiden tot flinke verliezen in de boeken, die de waarde van het investeringsfonds beïnvloeden. No pain, no gain. No risk, no return!

Private Equity Voorbeeld

Je kan soms als particuliere belegger wel blootstelling krijgen aan deze manier van investeren! Jij en ik kunnen ook (indirect) investeren in Private Equity. En wel door aandelen te kopen van dit soort private equity bedrijven. Een voorbeeld hiervan is het Nederlandse HAL (Holland Amerika Lijn) Trust.

Het bedrijf Holland Amerika Lijn werd verkocht in 1989 aan een Amerikaans cruise bedrijf (Carnival Corp.). Met het geld is een investeringsholding opgericht. De eigenaar van deze holding, HAL Trust, is verhandelbaar op de beurs in Amsterdam. Deze aandelen kunnen jij en ik dus ook gewoon kopen via een broker!

HAL Trust heeft via de holding constructie een uitgebreide selectie aan belangen in andere bedrijven. Zowel beurs genoteerd als private ondernemingen. Zo heeft HAL Trustbelangen in Boskalis (maritiem dienstverlener), SBM Offshore (Olie en gas toeleverancier) en Koninklijke Vopak (Olie opslag en overslag). Deze bedrijven zijn ook allemaal beurs genoteerd in Amsterdam, je kan de aandelen dus ook zelf direct kopen/verkopen.

Verder heeft HAL Trust ook belangen in Coolblue (ja, die van de elektronica), Trespa (bouwmaterialen) en Koninklijke Ahrend (kantoorinrichting). Door het kopen van aandelen HAL Trust kan je dus ook blootstelling krijgen aan deze niet beursgenoteerde bedrijven.

Disclaimer:  deze post is geen aanbeveling tot het kopen van HAL Trust! Doe je eigen onderzoek voordat je gaat investeren.